Nämä kengät jalkasi valitsisivat, jos antaisit niiden päättää puolestasi

Onko sinunkin vaikea löytää hyvin istuvia jalkineita, joiden käyttäminen ei satu jalkoihin? Ajatteletko, että kengän pitääkin sananmukaisesti puristaa? Oletko tottunut raskaisiin, vaimennettuihin ja joustamattomiin kenkiin ja pidät luonnollisena sitä, että jalkasi voivat koko ajan huonosti ja että kenkien pois ottaminen tuntuu hyvältä?

Näin ei pitäisi olla.

Kuvitellaan, että jalkasi voisivat tehdä kenkävalinnan puolestasi. Olen varma, että jalkasi valitsisivat kevytjalkineet.  Ja nyt saatatkin miettiä, että mitkä ne kevytjalkineet sitten ovat ja miten ne eroavat tavallisista kengistä?

Kevytjalkineet ovat kengät, joilla kävelet kuin avojaloin

  • Kevytjalkineet ovat nimensä mukaisesti erityisen kevyet kengät, tunnetaan myös nimellä paljasjalkakengät, barefoot shoes.
  • Ne joustavat tavallista kenkää enemmän mahdollistaen jalan luonnollisen liikkeen.
    Kevytjalkineita käytettäessä jalan lihakset aktivoituvat samalla tavalla kuin avojaloin kävellessä ja jalan lihakset pääsevät liikkumaan luonnollisesti.
  • Kevytjalkineilla käveleminen jäljittelee avojaloin tai sukkasillaan kävelemisen tunnetta, mutta jalkasi ovat kuitenkin suojattuina.
  • Kevytjalkineet ovat usein tuoneet avun selkä-, lonkka-, polvi- ja jalkakipuun, esim. ”plantaarifaskiittiin”, jotka kaikki voivat olla seurausta epäsopivien jalkineiden käytöstä.
  • Kevytjalkineita käytettäessä kävely palautuu luonnolliseen malliin, varpaat pääsevät ponnistamaan luonnollisesti ja kantaisku kevenee.

Kevytjalkineita löydät Kevytjalkineet.fi -verkkokaupasta.

Miksi sitten edes on tavallisia kenkiä?

Alunperin, jo noin 10 000 vuotta sitten, kengät kehitettiin pääasiallisena tarkoituksenaan suojata jalkoja kylmältä, kuumalta ja teräviltä esineiltä. Silloin kengät tukivat jalkojen hyvinvointia.

Kuitenkin 1000 vuotta sitten jalkineiden pääasiallinen käyttötarkoitus alkoi muuttua. Aluksi kengät alkoivat olla osoitus varallisuudesta ja asemasta, minkä vuoksi kengissä alettiin enemmän kiinnittää huomiota ulkonäköön kuin siihen, miltä ne tuntuvat jalassa.

Kun teollinen vallankumous ja 1850-luvulla alkanut ompelukoneiden massatuotanto mahdollisti kenkien sarjatuotannon tulivat kengät kaikkien saataville. Tässä vaiheessa kenkiä alettiin käyttämään entistäkin enemmän asustetarkoituksessa. 2000-luvun taitteessa kadut täyttyivät korkokengistä ja muista mitä erikoisemmista kenkämalleista. Käytettävyyttä tärkeämmäksi nousi kenkien ulkonäkö.

Ajattele, miten kauas olemme tulleet niistä ajoista, kun kenkien pääasiallinen tarkoitus oli suojata jalkoja ja helpottaa kävelemistä.

Vasta nyt on vähitellen alettu ymmärtää, että useat jalka-, selkä- ja lonkkakivut ovat seurausta epäsopivien kenkien käyttämisestä.

Kokeile vaikka itse!

Kävele paljain jaloin tai sukat jalassa. Mitä tunnet jalan alla? Toimiiko jalka eri tavalla kuin kengän kanssa? Tunnetko lihasten aktivoituvan sekä jaloissa että esimerkiksi keskivartalossa? Osuuko kantapääsi maahan pehmeästi sen sijaan, että se tärähtäisi maahan raskaasti.

Laita sitten jalkaasi ne kengät, joilla useimmiten kävelet ja lähde pienelle kävelylle. Onko kengässä kova pohja? Onko jalkasi epätasapainoisessammassa asennossa verrattuna avojaloin kävelyyn? Nouseeko kengän kärki ylös ojentaen varpaat passiivisesti? Aktivoituvatko lihaksesi tai varpaasi ollenkaan?

Jos sinusta tuntui miellyttävämmältä kävellä ilman kenkiä kuin niiden kanssa, mutta kaipaat kenkien antamaa suojaa jaloillesi, kevytjalkineet ovat sinulle juuri oikea ratkaisu.

 

Ystävällisin terveisin

Jalkakuningatar Veera

Jaa kirjoitus:

Ovatko jalkasi kipeät? Sattuuko käveleminen?

Liity sähköpostilistalleni, niin lähetän sinulle kerran kuukaudessa hyödyllistä tietoa, joka auttaa sinua voimaan paremmin sekä askeltamaan kevyemmin ja kivuttomammin.

Täyttämällä tietosi, saat myös heti sähköpostiisi kenkäreseptin, joka auttaa sinua löytämään juuri sinun jaloillesi sopivat kengät.