Tiesitkö, että lasten kenkävalinnoilla voi olla suuri vaikutus terveyteen?

Lähes kaikilla lapsilla on syntyessään terveet jalat. Lasten jalkaterien ja varpaiden virheasentojen syntyminen alkaa vasta silloin, kun heille puetaan ensimmäiset vääränlaiset jalkineet jalkaan.

Jos ominaisuuksiltaan vääränlaisten kenkien käyttäminen jatkuu siihen saakka kunnes lapsi täyttää 7-8 vuotta, jalka voi olla siihen mennessä ehtinyt menettää jalkaterän normaalin rakenteen ja toiminnan, joka johtaa varhaisessa aikuisiässä esiintyviin varpaiden asentomuutoksiin sekä kynsien virheelliseen kasvuun.

Kun jalkineiden vaikutuksia lasten jalkaterän toimintaan on tutkittu, havaittiin, että vääränlaiset jalkineet:

  • muuttavat lapsen luonnollista liikkumisen mallia
  • vaikeuttavat alustasta saatavia tuntoaistimuksia ja
  • muovaavat luisia rakenteita

Eniten ongelmia vääränlaiset jalkineet aiheuttavat alle kouluikäisillä lapsilla. Lasten jalkaterät kasvavat todella nopeasti, jopa kolme kokoa vuoden aikana, ja jalkaterien nopean kasvun ja kasvupyrähdysten vuoksi jalkaterien pituudet ja jalkineiden sopivuus tulisikin tarkistaa noin kerran kuukaudessa.

Pienillä lapsilla jalkineen pohja ei ehdi kulumaan, ja koska jalkineet vaikuttavat hyväkuntoisilta, vanhemmat saattavat viivyttää uusien jalkineiden ostoa, vaikka koon puolesta tämä olisi jo tarpeen.

Lasten nopeasti kasvavien jalkaterien lisäksi haasteita oikeanlaisen kengän valitsemiseen aiheuttaa lasten jalkaterien leveys, joka vaihtelee saman ikäistenkin lasten kesken todella paljon. Suomessa lapsilla erityisesti kapeisiin jalkateriin sopivien jalkineiden löytäminen on haastavaa ja usein lapselle päädytään ostamaan hölskymisen estämiseksi liian lyhyitä jalkineita, vaikka jalkine saisikin olla mieluummin hieman liian pitkä ja kapea, kuin liian lyhyt. Jalkineen riittävän pituuden lisäksi tärkeää on kiinnittää huomiota myös jalkineen leveyteen ja laajuuteen. Nämä vaikuttavat jalkineen istuvuuteen ja jalkaterän paikallaan pysymiseen.

Totuus on siis tässä: Lähes kaikissa markkinoilla olevissa jalkineissa on jalkineen istuvuuteen liittyviä vikoja, jotka haittaavat jalkaterän ja varpaiden normaalien toimintojen kehittymistä.

Jos haluat hankkia lapselle jalkineet, jotka eivät ole haitaksi lapsen jalkaterveydelle, valitse kevytjalkineet. Ne antavat jaloille suojaa, mutta samalla mahdollistavat jalan luonnollisen toiminnan, joka tukee jalkaterän ja varpaiden normaalia kehittymistä. Kevytjalkineet ovat kevyitä, vaimentamattomia ja joustavia ja niissä jalan lihakset aktivoituvat samaan tapaan kuin paljain jaloin liikkuessa.

Valitse jalkineen sisämitan pituudeksi vähintään 1,7 cm enemmän pituutta kuin lapsen pidempi jalkaterä. Usein kannattaa valita 2 cm pidempi kenkä. Olen huomannut tämän laajan käytännön kokemukseni myötä. Vanhemmista se tuntuu usein liian isolta. Kannattaa kuitenkin antaa lapsen liikkua sisätiloissa kengät jalassa jonkin aikaa, sillä useimmiten hän tottuu jalkineen pituuteen.

Nettisivuiltani www.kevytjalkineet.fi löytyy laadukkaita jalkineita lapsille, kengän sisämitat on ilmoitettu mittataulukossa. Myymälä on avoinna ennalta sovitusti lauantaisin. Nettisivuilla on ilmoitettu lauantait, jolloin voit tulla myymälään. Autan sinua löytämään juuri oikeanlaiset kengät lapsellesi.

Ystävällisin terveisin

Jalkakuningatar Veera

PS. Lähteenä käytetty: Riitta Kaartinen, Jonna Mäkilä & Leila Pitkänen. Lasten jalkineiden valinta. Metropolia Ammattikorkeakoulu. Jalkaterapeutti AMK. Jalkaterapian koulutusohjelma. Opinnäytetyö 15.11.2013.

Jaa kirjoitus:

Ovatko jalkasi kipeät? Sattuuko käveleminen?

Liity sähköpostilistalleni, niin lähetän sinulle kerran kuukaudessa hyödyllistä tietoa, joka auttaa sinua voimaan paremmin sekä askeltamaan kevyemmin ja kivuttomammin.

Täyttämällä tietosi, saat myös heti sähköpostiisi kenkäreseptin, joka auttaa sinua löytämään juuri sinun jaloillesi sopivat kengät.