Kynsivallin tulehdus – oireet, ehkäisy ja hoito

kynsivallin tulehdus varpaassa

Kynsivallin tulehdus on yleinen ja ikävä vaiva, joka voi tehdä arjesta yllättävän kivuliasta. Kynsivallin tulehduksessa iho kynnen ympärillä ärtyy tai tulehtuu aiheuttaen lievää tai vakavampaa kipua. Kynsivallin tulehduksen hoitaminen on tärkeää, jotta tilanne ei pahene.

Kynsivallin tulehdus tunnetaan myös nimillä paronychia tai panaritium, ja nämä termit

viittaavat tulehdukseen kynsivallin alueella. Paronychia-termiä käytetään yleisesti lääketieteellisessä kirjallisuudessa, kun taas panaritium on kansankielisempi nimitys tälle tulehdussairauteen. Vaikka nimitykset vaihtelevat, oireet ja hoito ovat yleensä samat.

Tässä artikkelissa käsittelen kattavasti yleisimpiä kynsivallin tulehduksen syitä, oireita, toteamista ja hoitoa sekä ehkäisyä.

Mikä on kynsivallin tulehdus ja mikä sen aiheuttaa

Kynsivallin tulehduksella viitataan tyypillisesti jalkojen kynsien ympärillä olevassa ihossa olevaan tulehdustilaan. Tulehdus alkaa kynnen sivulla olevasta haavaumasta, joka pääsee kosketuksiin bakteerien kanssa. Tämän seurauksena kynnen ympärillä oleva iho punoittaa, turpoaa, tuntuu kipeältä ja voi jopa märkiä. 

Akuutti kynsivallin tulehdus on usein seurausta sisään kasvaneesta kynnestä.  Sisäänkasvanut kynsi puolestaan voi johtua siitä, että kynsilevy on turhan leveä, pihtikynsi eli liikaa kupertunut  kynsi tai kynteen sattunut vamma. Myös liian kapeiden kenkien tai pienien sukkien käyttäminen ja muuttunut kävelymalli voi altistaa kynsien sisäänkasvulle.

Äkillisen tulehduksen voi aiheuttaa myös trauma tai kynsivallin vamma, kuten haava tai naarmu. Tämän vuoksi esimerkiksi urheilijoiden ja aktiivisesti liikkuvien ihmisten jalat ovat alttiimpia kynsivallin tulehduksille. Syy voi olla myös palovamma tai epäonnistunut pedikyyri. Liian lyhyiksi leikatut kynnet altistavat kynsivallin tulehdukselle.

Krooninen kynsivallin tulehdus puolestaan kehittyy hiljalleen. Kroonisen kynsivallin tulehduksen syitä voi olla monia. Yksi yleisimmistä syistä on kynnen ympärillä olevan ihon liiallinen kosteus. Tämä voi johtua jatkuvasta altistumisesta kostealle ympäristölle esimerkiksi johtuen märässä tilassa tehtävästä työstä. Tällöin kynsivallin tulehduksen aiheuttajana on myös Candida albicans-hiiva ja Staphylococcus aureus-bakteeri.

Kynsivallin tulehduksen oireet

Kynsivallin tulehdus on yleensä helppo tunnistaa sen oireiden perusteella. Tulehdusalue on punainen ja turvonnut, ja se voi olla kipeä kosketuksen yhteydessä. Joskus lääkäri voi ottaa näytteen tulehdusalueelta ja lähettää sen laboratorioon, jotta voidaan varmistaa, onko kyseessä bakteeri-infektio vai jokin muu tulehdus, mutta tämä on harvinaista.

Kynsivallin tulehduksen oireet alkavat yleensä punoituksena ja turvotuksena kynnen ympärillä. Tulehduksen alue voi myös olla kipeä, ja kipu voi lisääntyä kosketuksen tai paineen yhteydessä. Joskus kynsivallin tulehduksen yhteydessä iho kynnen ympärillä voi myös alkaa märkiä ja siihen voi kehittyä märkäpaise.

Kynsivallin tulehduksen itsehoito ja hoito

Jos kynsivallin tulehdus on lievä, sen hoitaminen on mahdollista kotona. Ensimmäiseksi tulee pitää tulehdusalue puhtaana ja kuivana, ja välttää kynnen ympärillä olevan ihon koskettamista tai puristamista. Jos tulehdus on lievä, voidaan käyttää antibakteerisia voiteita tai suihkeita, joita voi ostaa apteekista ilman reseptiä. Vakavammissa tapauksissa lääkäri voi määrätä antibiootteja, joita otetaan suun kautta tai käytetään voiteina. Lisäksi on hyvä käyttää mukavia ja tilavia kenkiä ja sukkia, jotka eivät paina kynsiä. 

Jos kynsivallin tulehdus on vakava, se ei parane muutamassa päivässä tai tulehdusalueella on mätää, on syytä hakeutua jalkaterapeutin tai lääkärin hoitoon. Joskus kynsivallin tulehdus voi edetä niin pitkälle, että tulehdusalueen ympäriltä poistetaan osa kynnestä, jotta infektio saadaan kuriin.  Kivun ja turvotuksen lievittämiseksi voidaan käyttää tulehduskipulääkkeitä tai kipulääkkeitä. Joskus potilaalle annetaan paikallispuudutusta, jotta kynsivallin alueen puhdistaminen ja hoito ovat mahdollisia.

Kynsivallin tulehduksen ehkäisy

Monet elämäntavat voivat auttaa välttämään kynsivallin tulehduksia.  Kenkien valinnassa on tärkeää valita sopivat sukat ja kengät, jotka ovat tarpeeksi tilavat ja jotka eivät hankaa kynsiä. Paljasjalkakengät ovat yleensä paras valinta jalkaterveydelle ja ehkäisemään kynsivallin tulehduksen syntymistä.

Lisäksi on tärkeää huolehtia hyvästä jalkahygieniasta ja pitämällä kynsien ympärillä oleva iho puhtaana ja kuivana. Kynnet on hyvä pitää riittävän lyhyinä, jotta kynsien liika pituus ei aiheuta niiden painumista kynnen vierellä olevaan ihoon. Myös kynsien leikkaamista liian lyhyiksi tulee välttää.

Kävelymallia kannattaa tarkkailla, jos isovarpaan kynsi kasvaa toistuvasti ihon sisään. Käveletkö niin, että jalka “kippaa” sisäsyrjän kautta eteen vai työnnätkö itsesi päkiän kautta  eteen ja ylös?

Jos kaipaat kävelyyn opastusta, varaa aika jalkaterapiaan tai katso ohjeita verkosta. Jalkaterapeutti Veera Keltasen Jalkojen korjausopas -verkkokurssilta saat apua tilanteeseen asuitpa missä päin tahansa. 

Kynsivallin tulehduksen hoito ja ehkäisy jalkaterapeutin kanssa

Jos kärsit kynsivallin tulehduksesta tai tulehdus uusiutuu säännöllisesti, ole yhteydessä jalkaterapeuttiin. 

Jalkaterapeuttina pystyn tekemään tarvittavat toimenpiteet, jotta tulehtunut alue voi alkaa parantua ja toistuvilta kynsivallin tulehduksilta vältytään jatkossa. Sisäänpainunut kynsi voidaan tarvittaessa poistaa ihosta ja mahdolliset mätäpaiseet hoidetaan. 
Vuosien kokemuksella hoidan kynsivallin tulehduksen hellävaraisesti ja tilanteesi huomioiden. Jalkaterapeutti ei saa käyttää puudutusainetta eikä määrätä antibiootteja, mutta reseptin antibioottikuuriin voit tarvittaessa hakea lääkäriltä. Jalkaterapiakäynnillä saat myös kattavat ohjeet kotihoitoon, kynsivallin tulehduksen ehkäisyyn ja jalkaterveyttä tukevien kenkien valintaan. Varmistamme, että voit nauttia aktiivisesta elämästä ilman kipua.

Jaa kirjoitus:

Ovatko jalkasi kipeät? Sattuuko käveleminen?

Liity sähköpostilistalleni, niin lähetän sinulle kerran kuukaudessa hyödyllistä tietoa, joka auttaa sinua voimaan paremmin sekä askeltamaan kevyemmin ja kivuttomammin.

Täyttämällä tietosi, saat myös heti sähköpostiisi kenkäreseptin, joka auttaa sinua löytämään juuri sinun jaloillesi sopivat kengät.