Vaivaisenluu on yleinen vaiva, joka aiheuttaa kipua, turvotusta ja epämukavuutta jalkaterän sisäsyrjällä. Vaivaisenluu tunnetaan myös nimellä hallux valgus ja kyseessä on jalkaterän rakenteellinen muutos. Sitä voidaan kuitenkin hoitaa toiminnallisesti. Toiminnallisilla harjoitteilla jalan lihastyö paranee. Optimaalinen lihasten käyttö alkaa muuttaa luiden rakennetta takaisin luonnolliseen ja terveeseen suuntaan. Vaivaisenluu tarkoittaa tilaa, jossa isovarvas on kääntynyt sisäänpäin kohti muita varpaita. Myös varpaan tyvinivelen rakenteessa on tapahtunut muutoksia.
Yleisyydestään huolimatta vaivaisenluu vaikeuttaa arkea, sillä se voi aiheuttaa jalkakipua sekä kävellessä että jalkojen ollessa levossa.
Tässä artikkelissa käsittelen kattavasti vaivaisenluun syitä, oireita, ehkäisyä ja hoitoa, jotta artikkelin luettuasi tiedät, mitä voit tehdä asialle tehdä asialle nauttiaksesi jälleen kivuttomista askelista.
Mikä aiheuttaa vaivaisenluun?
Vaivaisenluun tarkkaa syytä ei tunneta virallisesti, mutta vaiva liitetään usein länsimaalaiseen kenkämuotiin, jossa suositaan varvastilaltaan hyvin kapeakärkisiä kenkiä sekä korkeita korkoja. Naisilla vaivaisenluuta esiintyy 10 kertaa yleisemmin kuin miehillä.
Myös perintötekijöillä on todettu olevan merkitystä vaivaisenluun synnyssä. Tällöin osasyynä on perinnöllinen, lyhyt ja paksu jalkapöytäluu, joka saa isovarpaan kääntymään helpommin virheelliseen asentoon.
Nivelten yliliikkuvuus lisää vaivaisenluun riskiä. Jalan luiden muodostama oma tuki, jalan kaari, tukee jalkaa. Samalla jalka on kuitenkin liikkuva kokonaisuus ja liikettä tapahtuu nivelissä kolmiulotteisesti. Liikkeet ovat nimeltään pronaatio ja supinaatio. Pronaatiossa jalka joustaa ja supinaatiossa jäykistyy. Kun jalassa tapahtuu pronaatiota turhan pitkään ja nivelet ovat liikkuvia ja lihakset heikkoja, jalasta puuttuu vakaus ja jalka hakee parempaa tasapainoa levittämällä päkiää, jolloin isovarvas voi alkaa taipumaan takaisin muita varpaita kohden, eli asentoon, jossa vaivaisenluu muodostuu.
Vaivaisenluun oireet
Yleisin vaivaisenluun oire ilmenee yleensä isovarpaan tyvinivelen kipeytymisenä, turpoamisena ja punoittamisena kävellessä ja juostessa. Kipua voi tuntua myös jalan ollessa levossa rasituksen jälkeen.
Kipu voi tuntua nivelen lisäksi myös päkiän alueella, erityisesti varpaita ojennettaessa. Koska kyse on asentovirheestä, voi se vaikuttaa jalkojen ja lihasten toimintaan myös muutoin ja aiheuttaa kipua myös sääressä ja nilkassa.
Vaivaisenluun hoito ja ehkäisy
Mikäli vaivaisenluu ei aiheuta vielä vakavaa haittaa ja kipua arjessa, hoidoksi suositellaan siirtymistä jalkaterveyttä tukeviin kenkiin sekä toiminnallisten harjoitteiden tekemistä eli jalkaa tukevien lihasten vahvistamista.
Paljasjalkakengät ovat yleensä hyvä valinta vaivaisenluusta kärsiville. Paljasjalkakenkien varvastila on tavanomaisia kenkiä leveämpi. Näin kenkä mahdollistaa jalan toiminnan luonnollisella tavalla kävellessä ja varpaiden levittäytymisen kävellessä. Kokemukseni mukaan ortooseja eli tukia tarvitaan vain harvoissa tapauksissa. Yleensä tilanne alkaa parantua, kun jalan lihasten annetaan toimia luonnollisesti ilman, että kapea kenkä rajoittaa liikettä. Sama pätee myös korkokenkiin, jotka aiheuttavat painetta jalkaterän etuosaan.
Myös kenkien kokoon on syytä kiinnittää huomiota, sillä liian pienet kengät altistavat myös vaivaisenluun kehittymiselle. Korkokengät puolestaan aiheuttavat liian suuren kuormituksen jalkaterän etuosaan, joka voi pahentaa vaivaisenluun aiheuttamaa kipua. Myös tavallisissa kengissä on usein kantaa, n. 2 cm verran. Parempi olisi, ettei kantakorotusta olisi laisinkaan.
Kenkien lisäksi vaivaisenluuta ja sen aiheuttamaa kipua voidaan hoitaa ja ehkäistä toiminnallisilla harjoitteilla. Harjoitteet auttavat löytämään optimaalisen tavan askeltaa ja seistä niin, että jaloille aiheutuu mahdollisimman vähän epäsuotuisaa kuormitusta.
Suurimmassa osassa tapauksista jalan luonnollista toimintaa tukevat paljasjalkakengät sekä toiminnalliset harjoitteet ovat riittävä apu tilanteeseen ja auttavat pääsemään eroon kivusta. Harvoissa tapauksissa myös leikkaushoito voi olla tarpeen.
Apua vaivaisenluuhun jalkaterapiasta
Jos kaipaat apua vaivaisenluun omahoitoon ja haluat ottaa askeleet kohti kivuttomampaa elämää, tutustu Jalkojen korjausopas -verkkokurssiin. Kurssilta saat Jalkakuningatar Veera Keltasen apua – asuitpa missä päin Suomea tahansa.
Jos vaivaisenluu aiheuttaa voimakasta kipua ja häiritsee elämää päivittäin tai omahoito ei tuota toivottuja tuloksia, saat apua tilanteeseen jalkaterapeutilta. Jalkaterapeutti pystyy toteamaan vaivaisenluun ja suunnittelemaan yksilöllisen hoitosuunnitelman.
Jalkaterapeutti osaa ohjata sinut oikeanlaisten toiminnallisten harjoitteiden pariin, joita voit tehdä myös kotona sekä auttaa selvittämään, millaiset kengät auttavat tilanteessasi. Jalkaterapeutti arvioi myös onko ortoosien eli varpaanoikaisijoiden tai jalan asentoa tukevien teippausten käyttö tarpeen tai vaatiiko tilanne leikkaushoitoa.
Vaivaisenluun kotihoito haltuun Jalkojen korjausopas -verkkokurssilla
Kurssilla opetellaan helposti ja ymmärrettävästi jalan askelvaiheet, pronaation ja supinaation tarpeellisuus ja niiden vaikutukset jalkojen hyvinvointiin.
Jalan on hyvä olla joustava, mutta myös tarvittaessa on löydyttävä tukea. Tuki on helppo löytää omasta jalasta, eikä siihen tarvita jäykkää kenkää tai apuvälineitä. Polvi-, lonkka-, ja selkäkipu helpottaa myös jalan oikean toiminnan myötä.