Mistä löytää lapselle suositusten mukainen jalkine?

Olen tässä talven aikana seurannut monien vanhempien epätoivoa, kun lapselle ei löydy mistään suositusten mukaisia kenkiä. Vallitseva poikkeuksellinen tilanne on hidastanut ja vaikeuttanut suositusten mukaisten jalkineiden valmistamista.

Nykysuositus kenkävalinnoille on ollut pinnalla kymmenisen vuotta, mutta vasta nyt kuluttajat ovat alkaneet tiedostaa suositusten merkityksen. Vääränlaisessa kengässä jalka ei pääse kehittymään oikein.

Niin kuin olenkin aiemmissa kirjoituksissa kertonut, lapsen jalan terveyttä tukevat parhaiten paljasjaloin liikkuminen tai paljasjalkakengillä eli kevytjalkineilla liikkuminen.

Suositusten mukaan hyvä kenkä:

  • on oikean kokoinen, pituudeltaan 1-2 cm pitempi kuin pitempi jalkaterä, riippuen käyttötarkoituksesta.
  • antaa varpaille tilaa liikkua leveys-, korkeus- ja pituussuunnassa
  • on pohjastaan tasainen ja joustava
  • pysyy napakasti jalassa tarrojen, nauhojen tai kuminauhan avulla
  • ei ole liian painava

 

Helsingin Sanomissa julkaistiin joulukuussa huomiota herättävä artikkeli Jalka mutkalla. Se aiheutti takuulla huolta vanhemmissa. Artikkelissa tuotiin esiin se tosiseikka, ettei suurin osa nykykengistä tue kehittyvää jalkaa.

Monessa talvikengässä, sekä aikuisten että lasten malleissa, on paksu ja jäykkä pohja, kantakorotus, kärkikäyntiä (varpaat osoittavat ylöspäin). Jalka ei saa toimia niissä luonnollisesti ja kipeytyykin helposti.

Oikeasti, synninpäästö. Jos ette löytäneet kevytjalkineita lapselle tälle talvikaudelle, ei peliä ole menetetty. Pääasia on, että jalat pysyvät kuivina ja lämpiminä. Jos lapsi on kävellyt 2-3 tuntia vuorokaudessa jäykällä pohjalla varpaat ylöspäin sojottaen, voi sitten kotona tai muualla sisätiloissa mennä avojaloin tai sukkasillaan (kunhan sukat eivät ole liian lyhyet).

Ja hei – hyviä uutisia! Poikkeuksellinen tilanne on varmasti hellittänyt ensi talveen mennessä, jolloin suositusten mukaisten kenkien valmistus rullaa tavalliseen tapaan ja niitä on varmasti jälleen saatavilla. Ja siinä välissä ovat kevät ja kesä, joihin kevytjalkineita löytyy kyllä!

Verkkokauppaamme on jo saapunut uusia tulevaan kevääseen ja kesään sopivia malleja. Klikkaa tästä verkkokauppaan kevytjalkineet.fi!

 

Aurinkoisin terveisin

Jalkakuningatar Veera

Jaa kirjoitus:

Ovatko jalkasi kipeät? Sattuuko käveleminen?

Liity sähköpostilistalleni, niin lähetän sinulle kerran kuukaudessa hyödyllistä tietoa, joka auttaa sinua voimaan paremmin sekä askeltamaan kevyemmin ja kivuttomammin.

Täyttämällä tietosi, saat myös heti sähköpostiisi kenkäreseptin, joka auttaa sinua löytämään juuri sinun jaloillesi sopivat kengät.