Vaivaako kivulias sisäänkasvanut kynsi?

Onko sinulla ikinä painanut kynnen reuna ihoon? Se on todella kivuliasta ja voi pahimmillaan aiheuttaa kipeän tulehduksen.

Sisäänkasvanut kynsi vaivaa todella monia, ja osa kärsii vaivasta jopa vuosien ajan. Vaiva on helppo ennaltaehkäistä ja hoitaa, jos ymmärtää sen syntymekanismin.

Kynsilevy kasvaa kynsipatjan päällä ja sen sivuilla ovat kynsiuurteet. Sisäänkasvaneella kynnellä tarkoitetaan tilannetta, jossa kynsilevy pääsee kasvamaan kynsiuurteen sisään – ja kipu on taattu! Kynsi voi kasvaa sisään kynnen tyven alueella, kynnen kärjen alueella tai kynnen sivun alueella.

Sisäänkasvaneen kynnen oireet

Sisäänkasvanut kynsi aiheuttaa kynnen vieressä olevassa kudoksessa kipua, turvotusta ja punoitusta. Jos sisäänkasvaneen kynnen aiheuttamaa tulehdusta ei hoideta vaivan alkuvaiheessa, kynsivalli alkaa erittämään märkää. Sisäänkasvanut kynsi aiheuttaa yleensä kivuliaan, paikallisen tulehduksen.

Syitä sisäänkasvaneelle kynnelle:

  • Kynteen on kohdistunut liikaa painetta
  • Kynsilevy on leveä tai kynsiurteet ovat koholla luonnostaan
  • Kynsi on leikattu liian lyhyeksi ja kulmat ovat kasvaneet sisään

 

Sisäänkasvaneen kynnen ennaltaehkäisy

  • Valitse kengät, joissa on tarpeeksi tilava lesti, jotta varpaat pääsevät liikkumaan
  • Jätä kynttä leikatessa tarpeeksi pitkästi kynttä jäljelle
  • Valitse tasapohjaiset kengät, jotka eivät aiheuta painetta jalan etuosaan
  • Älä käytä sukkia, jotka puristavat

 

Sisäänkasvaneen kynnen omahoito

Jos sisäänkasvanut kynsi kuitenkin jo vaivaa, aloita poistamalla paine. Paine poistuu, kun vaihdat sukat ja kengät isompiin. Tämän jälkeen eristä ihoalue, johon kynsi on painautunut. Laita desinfiointiaineeseen kastettu pumpulitukko tai harsopala kynnen ja ihon väliin nostamalla kynttä. Jos kynnessä on ihoa painava piikki, se kannattaa leikata pois.

Jos sisäänkasvanut kynsi on aiheuttanut varpaaseen kivuliaan tulehduksen, voi tulehduskipulääke tulla tarpeeseen. Jos et onnistu itse hoitamaan sisäänkasvanutta kynttä, voimme me jalkaterapeutit olla avuksi!

Jalkasi mukaan valitut kevytjalkineet ehkäisevät kynnen sisäänkasvamista ja tukevat yleistä jalkaterveyttä.

Katso laaja valikoima kevytjalkineita tästä linkistä.

Askellusmalli aiheuttaa myös usein kynnen sisäänkasvua. Jos sinusta tuntuu, että olisi hyvä oppia kävelemään joustavammin, kevyemmin ja kivuttomasti, tutustu Kevyet jalat -verkkokurssiin.

Aurinkoisin terveisin

Jalkakuningatar Veera

Jaa kirjoitus:

Ovatko jalkasi kipeät? Sattuuko käveleminen?

Liity sähköpostilistalleni, niin lähetän sinulle kerran kuukaudessa hyödyllistä tietoa, joka auttaa sinua voimaan paremmin sekä askeltamaan kevyemmin ja kivuttomammin.

Täyttämällä tietosi, saat myös heti sähköpostiisi kenkäreseptin, joka auttaa sinua löytämään juuri sinun jaloillesi sopivat kengät.