Miten eroon vaivaisenluusta?

Todella moni aikuinen ja nykyään jopa nuoret ja lapset kärsivät vaivaisenluusta. Naisia vaiva kiusaa useammin kuin miehiä.

Vaivaisenluulla tarkoitetaan jalkaterän ongelmaa, jossa ykkösvarvas kääntyy muihin varpaisiin päin. Samalla ykkösvarpaan tyvinivelessä tapahtuu muutoksia, ja nivel sekä siihen liittyvä limapussi kipeytyvät ja turpoavat.

Kipu voi lisäksi muuttaa koko kehon toimintaa ja aiheuttaa kipua nilkassa, sääressä, polvessa, lonkassa, selässä tai jopa niska-hartiaseudulla.

Muutos alkaa jalan takaosasta. Kantaluu ei kuormitu tasaisesti, mikä johtaa jalan keskiosan tuen muutokseen (tukeva holvikaari vs. romahtanut jalkaholvi). Kun jalan keskiosalla ei ole tukea, jalka hakee tukea etuosastaan, levittämällä päkiää. Päkiän leviäminen on vaivaisenluun alku.

Vääränlaiset jalkineet ovat yksi yleisimmistä vaivaisenluun aiheuttavista tekijöistä. On arvioitu, että vaivaisenluuta esiintyy jopa kolmanneksella sellaisista aikuisista, jotka käyttävät länsimaisia jalkineita, erityisesti korkeakorkoisia ja kapeakärkisiä.

Vaivaisenluuta hoidetaan yleensä seuraavilla tavoilla, mutta mikä niistä on tehokkain?

  • Tukipohjallisilla
  • Silikonimassasta tehdyllä varpaiden oikaisijalla
  • Leikkauksella
  • Jalkaterää jumppaamalla tai
  • Oikeanlaisilla jalkineilla

 

Yksilöllisesti valmistetut tukipohjalliset ovat todella kalliita ja niiden hyöty jää usein minimaaliseksi suhteutettuna pohjallisten kustannuksiin. Silikonimassasta tehdyt varpaan oikaisijat eivät puolestaan usein toimi ja leikkaukseen kannattaa mennä vasta sitten, kun kaikki muut keinot ovat käytetty.

Eräänä päivänä vastaanotolleni tuli Afrikassa asuva eläkeikäinen rouva, jonka jalkaterien asentoa ja lihasvoimaa en voinut kuin ihailla. Hän on kävellyt suurimman osan elämästään sandaaleilla tai avojaloin. Jalkojen vapauttaminen onkin avain vaivaisenluun hoitoon, sillä keho todella voi parantaa itse itsensä.

Olen auttanut vastaanotollani satoja vaivaisenluusta kärsiviä ihmisiä.

Opettelemme löytämään jaloille oikean tuen ja liikkumaan joustavasti. Jalkaterän lihakset vahvistuvat ja nivelet rupeavat toimimaan oikein, jolloin vaivaisenluun asentomuutos pienenee.

Jos jalkaterän luut ovat jäykistyneet tai jäykistetty, asentomuutos ei välttämättä paljon pienene, mutta kivut ainakin vähenevät.

Sopiva jalkine puolestaan tukee jalan toimintaa ja on erittäin tärkeä jalkaterän kuntoutuksessa. Suurimman osan ulkonaoloajastamme liikumme kengät jalassa. Jos kenkä on jalkaterveydelle epäsopiva, se haittaa edistymistä.

Jos kaipaat apua ja helpotusta vaivaisenluuhun tai apua muihin jalkaterveyteen liittyviin ongelmiin, varaa vastaanottoaika jalkaterapiakeskukseeni Vuosaareen osoitteesta www.vuosaarenjalkaterapia.fi

Tai jos asut kauempana, tule mukaan Kevyet jalat -verkkokurssilleni, jonka avulla voit itse harjoitella jalkasi tervemmiksi ja kivuttomimmiksi: https://kevyetjalat.fi/kevyet-jalat-verkkokurssi-ms/

Tehdään yhdessä jaloistasi terveemmät!

Ystävällisin terveisin

Jalkakuningatar Veera

Jaa kirjoitus:

Ovatko jalkasi kipeät? Sattuuko käveleminen?

Liity sähköpostilistalleni, niin lähetän sinulle kerran kuukaudessa hyödyllistä tietoa, joka auttaa sinua voimaan paremmin sekä askeltamaan kevyemmin ja kivuttomammin.

Täyttämällä tietosi, saat myös heti sähköpostiisi kenkäreseptin, joka auttaa sinua löytämään juuri sinun jaloillesi sopivat kengät.